logo BBH

Brassband Hombeek

PlastiKCs DASTECH Wim Moortgat Tuinwerken Crelan
Taille Unique Prosares - Professional Services and Resources Kantoor VKF Marcel De Boek - Tuinwerken

Over de band

De Koninklijke Fanfare Sint Cecilia ontstond in 1895. Na bijna honderd jaar musiceren als fanfare ging het orkest zich begin jaren negentig meer en meer als brassband profileren, tot in 1998 Brassband Hombeek een feit werd.

Het verschil met een fanfare is dat bij een brassband als instrumenten enkel (in principe) 9 cornetten, 1 bugel, 1 sopraancornet, 3 trombones, 3 althoorns, 2 baritons, 2 euphoniums, 4 bastuba's en 3 slagwerkers in het orkest zitten.

Bezetting

Brassband Hombeek op het WMC 2022

dirigent | Stan Nieuwenhuis

principal cornet | Kurt Moortgat
soprano cornet | Kris Noppe
solo cornet | Febe Moortgat, Bart Fierens, Jutte Moortgat, Ellen Andries
repiano/2/3e cornet | Silke Bradt, Binte De Hoef, Mare Moortgat, Jasper Vanmeerbeeck, Alexine Van Remoortele, Willy Poschet, Thijs Mertens

bugel | Katrin Schütte
althoorn | Lies Raskin (solo), Miet Corneillie, Joep Nieuwenhuis, Lies Corneillie

principal euphonium | Nicola Sedda
euphonium | Lore De Smedt
baritone | Tom Vercruysse (solo), Romano Stolk

principal trombone | Wim Vander Aa
trombone | Kris Moortgat
bastrombone | Bart Moortgat

bastuba Eb | Johan Verlinden, Wim Moortgat
bastuba Bb | Martin Schütte, Dirk De Hoef

slagwerk | Sam Mertens, Flore Fierens, Axel Rasschaert, Hans Verhasselt

Concerten en repetities

Brassband Hombeek kiest in de eerste plaats voor het spelen van goed afgewerkte, mooie concerten. Ze boksten al meermaals grote evenementen in elkaar, al dan niet in samenwerking met muzikale monumenten als Bert Joris, Jeroen Berwaerts, Brandt Attema, Svenja Van Driessche, Gaetan La Mela, Harmen Vanhoorne, Tim De Maeseneer, Glenn Van Looy ... Om maar te zeggen dat met een goede groep gemotiveerde amateurmuzikanten veel te bereiken valt.

Op de repetities zitten elke week een 35-tal muzikanten klaar om te werken aan een heel brede waaier aan muzikale genres.

Wedstrijden

Sinds 1989 heeft Brassband Hombeek met regelmaat deelgenomen aan het prestigieuze Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Steevast werden onder leiding van Michel Leveugle, Raf Van Looveren en Stan Nieuwenhuis podiumplaatsen behaald, met als uitschieter de titel 'Wereldkampioen' in derde afdeling brassband in 2009 onder leiding van Arthur Vanderhoeft. Voor een volledige lijst van resultaten, zie de hoogtepunten.

Muziekatelier

Het jeugdbeleid heeft de laatste decennia een belangrijke plaats ingenomen bij Brassband Hombeek. Er is een eigen muziekatelier, waar hun jonge mensen enkel kwaliteit voorgeschoteld krijgen. Musiceren op een prettige manier staat er centraal, maar elk jaar is er in mei een leerlingenvoordracht, waar de jongelingen moeten tonen wat ze geleerd hebben. Ongeveer vijftien jeugdige muzikanten volgen les in het muziekatelier en ze hebben ook een jeugdband, waar nodig versterkt met muzikanten uit Brassband Hombeek. Deze jeugdband verzorgt af en toe ook een optreden: op die manier kunnen de jongelingen de nodige ervaring opdoen.

Vlaams Open Brassband Kampioenschap

Brassband Hombeek organiseert sinds 2005 het Vlaams Open Brassbandkampioenschap, een open brassbandkampioenschap dat om de twee jaar een internationaal muzikantenpubliek aantrekt en de luisteraars twee dagen eersteklas muziek aanbiedt.

Voorzitter

Sinds 2024 is Romano Stolk voorzitter van Brassband Hombeek.

Voordien waren Katrin Schütte (2012-2024), Michel Leveugle (2006-2012), William Van der Bracht (2000-2006) en wijlen Rombout De Petter (1971-2000) voorzitter van deze vereniging.

Dirigent

Sinds 2014 staat Brassband Hombeek onder leiding van Stan Nieuwenhuis.

De voormalige dirigenten van Brassband Hombeek zijn Michel Leveugle (1985-2006), Arthur Vanderhoeft (2006-2010) en Raf Van Looveren (2010-2014).

Sven Oostens Ceulemans-Dirix Colonne-Vaganee Spoelders Tiling Levelit Hoeve Ten Bossche Bart Awept Renovatiewerken Brughuis Hollandse Mosselcentrale Yumeiho Belgium - specialist voor nek- en rugklachten Van Cauter Verschaeren-Mertens VGC Elec Lemca Squire Patton Boggs - Bart Vanderstraete Bruultjeshoek Buurtkapper ADC Travel Elisabeth Hotel Mechelen